20 de zile de război

          20 de zile, e mult sau e puțin? Pentru cineva, război în sensul adevărat al cuvântului, pentru ruși doar o simplă operațiune militară specială. Operațiune cu persoane pașnice decedate, rănite cu dezastru și distrugeri a multor localități? Bună operațiune, nu ai ce zice. Ori poate ei cred că este o operațiune de menținere a păcii și securității? Care pace? A cui securitate? Oare chiar atât de bolnavi pot fi unii? Așa astăzi rușii apreciază o simpla ieșire în afara țării. Acum Ucraina, maine cine urmează? În condițiile actuale, dar de fapt și în perioadele anterioare „ursul” a fost și a rămas imprevizibil.

          Pâna la data de 24.02.2022 cred că fiecare dintre noi avea o altă apreciere la asemenea noțiuni precum: pace, liniște, colaborare, democrație, ordine. Astăzi?

          Nici nu mi-am imaginat vreodată că în secolul înaltelor tehnologii poți să ieși la plimbare sau în ospeție cu avionul sau tancul (tehnică militară). În aceste momente triste pentru întreaga omenire, ne întrebăm: cine oare mai are nevoie de dezvoltare și înalte tehnologii, dacă într-o dimineață imprevizibilă, ne trezim în plin război? Cum să le explicăm copiilor și nepoților că mâine nu va mai fi ca ieri? De abia acum am început sa înțelegem și să apreciem ce este ordinea și liniștea. 20 de zile de haos, cât mai durează?

          Pesemne că unii încă nu au înțeles ce înseamnă negocierea și diplomația. Secolul XXI este unul al politicii pixului (политика пера) și nu al politicii armei (политика меча).

          De când e omenirea, nimeni niciodată nu a dat apreciere pozitivă intervenționiștilor și ocupanților. Răul impus și răul adus cuiva mai devreme sau mai târziu are un efect al bumerangului.

          Și dacă rămâine Ucraina de una singură în fața intervenției ruse? Cât va mai dura și până unde va escalada așa zisă „operațiune militară specială”? Actualmente, în aceste condiții, comunitatea internațională are nevoie, mai mult ca niciodată, de consolidarea întregului potențial, în primul și în primul rând diplomatic și a arsenalului sancțiunilor ațât pentru Federația Rusă la general, cât și în particular pentru fiecare companie, oligarh și politician din Rusia. Și cred că în aceste condiții de izolare totală a Rusiei, aceasta va înțelege care este prețul progresului și dezvoltării prin prisma colaborării și interconexiunii mondiale contemporane.

          În fiecare zi, din 24.02.2022, apar tot mai multe întrebări pe marginea acestui dezastru, dar din păcate mai puține răspunsuri. Sperăm ca în viitorul apropiat, ca și subiect pe ordinea de zi a comunității mondiale, să fie unul al progresului, continuității și dezvoltării și să rămâină în istorie tot ce vedem, auzim și chiar simțim astăzi.

20 de zile, e mult sau e puțin?

20 de zile de haos, cât mai durează?

Despre Radj Cărbune

CuvÎntul omului este materia cea mai durabilă. (Arthur Schopenhauer)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu