TEATRU, SCANDAL, RĂZBOI…???

          Și iarăși, sau din nou, rușii de la Moscova sunt foarte îngrijorați de vorbitorii de limbă rusă de la Chișinău. Cică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, M. Zaharova, nu poate dormi nopțile, invocând motivul așa numitului scandal din jurul teatrului „Cehov” din Chișinău. Aceasta este într-atât de indispusă, precum i se “năzare” că Chișinăul are deja o agenda prestabilită anti-rusă și mai mult ca atât, încearcă să preseze cultura și limba rusă în R. Moldova.

          Reprezentanta Kremlinului se axează pe contextul politic și intimidarea legăturilor culturale și umanitare de către Chișinău. Disperați fiind, cei de la Moscova, pun accentul pe sabotarea culturii ruse și a relațiilor seculare dintre „popoarele statelor noastre”. Aici, ajungem la concluzia că un simplu teatru poate perturba relațiile politico-diplomatice dintre două state.

          Am mai văzut-o pe această „Marie” de la declanșarea războiului din Ucraina, 24.02.2022, cu tot felul de nemulțămiri și mesaje artificiale „scârboase” la adresa Chișinăului. Dar au încercat vreodată autoritățile de la Kremlin să întrebe vorbitorii de limbă rusă de la Chișinău, se simt confortabil sau nu? Vă răspund eu, rușii din Republica Moldova se simt cu mult mai confortabil și mai protejați de către stat, decât acele 146 de milioane de cetățeni din Federația Rusă, care idee nu au ce este să trăiești într-o adevărată civilizație bazată pe principii și norme democratice, unde cetățeanul cu adevărat se bucură de toate drepturile civile și politice.

          Discuțiile cu referire la teatrul “Cehov” din Chișinău sunt de ordin intern și de moment. În scurt timp acest subiect va deveni unul epuizat și uitat, dar implicările periodice ale “Mărioarei” în politica internă a RM vor avea o continuitate, fiindcă rușilor niciodată nimic nu le place și nu le ajunge.

          Actualmente rușii din Federația Rusă se simt atât de confortabil, încât nu-și dau rând să părăsească țara, asta pentru că așa are grijă “матушка Россия” de propriii cetățeni. Rușii mai bine ar face regulă pe interior și ar vedea care este poziția cetățeanului de rând. Sondajele din Federația Rusă, după ce Putin la 21 septembrie 2022 a anunțat mobilizare parțială, arată că majoritatea respondenților au declarat că au simțit anxietate, teamă, spaimă și furie. Asta da democrație!!! La moment, Rusia oficial are statut de ocupant, care în afară de sărăcie și ură nu poate promova. Aceasta poartă întreaga răspundere pentru încălcarea drepturilor populației civile pe teritoriile ocupate.

          În ultima perioadă FR a devenit tot mai agresivă pe plan militar cu intervenții majore în Georgia, Siria, anexarea Crimeei, Ucraina. Relațiile Moscovei cu comunitatea internațională s-au deteriorat semnificativ și Kremlinul a reluat cursa înarmării. Toate acestea sunt un mare motiv de îngrijorare pentru țările din centrul și sud-estul Europei. În aceste circumstanțe, primele state care ar putea fi “intimidate” de către ruși sunt România, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

          În linii mari, toate acțiunile și extinderile rușilor, în special în spațiul ex-sovietic, țin de acele declarații ale oficialilor de la Kremlin, cu referire la intimidarea rușilor în fostele “republici surori”. De fiecare dată ni se aduce aminte de lumea rusă și pacea rusă. Numai că de astă dată, lumea rusă e deja putredă și fără viitor. Atunci când vrei să controlezi totul, într-un final nu controlezi nimic.

          La moment Ucraina apără libertatea întregii regiuni și în special a vecinului apropiat, Republica Moldova. Este momentul oportun pentru Chișinăul oficial de a formula un plan clar de reglementare urgentă a conflictului transnistrean, doar că aici depinde cât de grăbită este conducerea întru soluționarea acestuia.

          Întrebarea numărul unu la ordinea de zi este dacă va fi sau nu invadată Republica Moldova de către Federația Rusă? Și la această întrebare este o neclaritate absolută reieșind din imprevizibilitatea rușilor. În 2014 nimeni nu a crezut că armata rusă va merge mai departe de Donețk și Lugansk, astăzi, prin semnarea decretelor nr.685 și 686, din 29.09.2022, Putin recunoaște suveranitatea și independența regiunilor Zaporojie și Herson. Mâine unde vor mai ajunge?

          Așa sau altfel, în orice situație și circumstanțe, Republica Moldova trebuie să fie pregătită de ulterioarele scenarii ce țin de criza energetică, politico-diplomatică, umanitară și militară. Vom trăi, ș-om auzi și alte pălăvrăgeli de la “Mărioara” – purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova.

Despre Radj Cărbune

CuvÎntul omului este materia cea mai durabilă. (Arthur Schopenhauer)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu