Ne informăm, dar corect…

          În această situație tensionată din Ucraina, conflict armat direct, mai e și așa numitul război informațional (cu implicarea troll(ilor)), care ne distanțează și mai mult în tot ce numim ajutor, susținere, apărare, compătimire.

          În aceste clipe grele, nu doar pentru vecinii noștri ucraineni, ai impresia că cei ce vin în ajutorul refugiaților o fac pentru a mai primi câteva like(uri) pe rețelele de socializare.

          Le înțeleg pe toate, atunci când mesajele de susținere sunt unele deschise, directe și nu unele voalate sau cu subtext.

          Mă tem că în urma mesajelor și declarațiilor, ale unor pseudopatrioți, acest suport și ajutor pentru refugiați să ne distanțeze și să devenim dușmani noi moldovenii cu ucrainenii. Tocmai de atât, înainte de a ne manifesta, sau a comenta o postare sau alta, ar trebui să ne documentăm pe marginea subiectului din surse veridice, sau cel puțin să analizăm diverse puncte de vedere.

          Am impresia, că unii, nu au alte activități și parcă intenționat, zi și noapte se dau mari și tari prin mesaje și comentarii pe toate rețelele de socializare și nu numai.

          În loc ca utilizatorii de internet să fie informați, în cele mai multe cazuri aceștea sunt dezinformați.

          Propaganda aceasta și ura față de noi înșine o să aibă un sfârșit tragic și dramatic, din păcate.

          Eu înțeleg că eșichierul politic autohton este unul multicolor, dar aceasta nu înseamnă, că în situații de crize, stări excepționale, poziția societății civile trebuie să fie și ea una diversificată.

          De fapt, orice război, conflict, diferend, mai devreme sau mai târziu unește, consolidează orice societate, popor sau națiune. În cazul Republicii Moldova, din păcate, în asemenea situații, ai impresia că se procedează intenționat prin ură, neînțelegere, jignire.

          A face bine și a susține pe cineva, nu înseamnă a te promova și ați crea cât mai mulți susținători și admiratori pe rețelele de socializare.

           Înțelegem că printre refugiați, o recunosc chiar și însăși ucrainenii, mai sunt și persoane care au un comportament mai diferit, sau mai specific decât cel general, dar aceasta nu ne permite să concluzionăm că toți refugiații ucraineni din RM sunt la fel. Tocmai de aceea și trebuie să fim atenți, corecți și egali cu cei ce au nevoie de ajutor, anume acum și anume aici, la noi acasă.

          În contextul extinderii intervenției și invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei, în fiecare zi, de la oră la oră, apare informație din diverse surse media, care este total diferită și opusă. Nu trebuie să avem acea senzație de spaimă violentă, care este adesea fără temei, ci trebuie să ne documentam mai întâi de toate și doar apoi să ne expunem și să comentăm o situație sau alta.

          Haideți măcar să încercăm să fim uniți în aceste clipe grele, suntem un stat multinațional și ar trebui să înțelegem că acum chiar nu mai contează cum ne numim și de-a cui suntem. Aceste subiecte, astăzi le lăsăm pe planul secund.

         Cumsecădenia și ajutorul pentru cel ce are nevoie la moment, trebuie să ne caracterizeze. Să nu uităm că nimeni nu este asigurat că nu va ajunge într-o asemenea situație.

          Să încercăm să fim mai buni, mai simpli, mai atenți față de cei din jur, în această perioadă de tensiuni, ură, dezmăț și agresivitate. Avem destule personaje deochiate cu acel simptom patologic de a face doar rău. Să ne stăpânim emoțiile negative și să nu ne dăm drept atotștiutori, proroci și mari analiști în domeniul militar și politic. Nu este neapărat să fim întocmai încrezuți în declarațiile sau pozițiile unor persoane publice, precum interpreți, poeți, sctiitori, artiști de teatru sau film, aceștea și ei în primul rând sunt oameni și au propriile opinii sau viziuni, care nu sunt chiar întotdeauna unele corecte, obiective și echidistante.

         Suntem în secolul XXI, unul al dezvoltării, continuității, corectitudinii și al comunității mondiale unite, nu a războiului și a moftului cuiva de a se manifesta prin diverse extinderi, invazii, acaparări și supuneri de noi teritorii. Rușine celor care au mai rămas în veacurile trecute, perioade războinice, barbare și de cotropire.

Haideți să nu troll(im), dar corect informați să fim…

Despre Radj Cărbune

CuvÎntul omului este materia cea mai durabilă. (Arthur Schopenhauer)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu