“Casa comună” Republica Moldova

          Este oare, sau a devenit Republica Moldova “casa comună” pentru unele minorități etnice?

          Istoria ne oferă mai multe abordări și explicații cu referire la apariția găgăuzilor pe teritoriul actual al RM. Cine sunt ei și de unde vin, pentru ce???

          Una din versiuni este precum că sunt urmașii popoarelor vorbitoare de limbă turcă care au venit în Balcani din regiunea Altai. În perioada Imperiului Otoman erau numiți “încăpățânați”, din cauza neacceptării islamului. Pe teritoriul actual al RM, găgăuzii au venit cu 200 de ani în urmă, secolul al XIX, când Basarabia devine parte a Imperiului Rus. Totuși nu există o apreciere generală a apariției găgăuzilor. Desigur că explicații  și aprecieri nefondate sunt mai multe, spre exemplu M. Ceachir în lucrarea “Statul Găgăuzilor” menționează că în secolul al XIV-lea pe teritoriul nord-estului Bulgariei exista acel “stat găgăuz” numit Dobrogea (în bulgară Добруджа, în turcă Dobruca). Această abordare este una neargumentată. Toate aprecierile cu referire la găgăuzi sunt unele bazate doar pe o logică elementară fără argumentări, fapte și documente concrete. Imperiul Rus le-a oferit coloniștilor găgăuzi pământuri și privilegii în partea de sud a Basarabiei.

          Dându-le apreciere celor din partea de sud a RM (UTA Găgăuzia), ar trebui să le amintim periodic, sau poate chiar mai des, precum că, totuși, istoria ne arată că ei sunt oaspeți. Și dacă au fost aduși pe pământurile moldave și susținuți de către cotropitorii ruși, aceasta astăzi deloc nu le permite, în diverse circumstanțe să se autoimpună, ba chiar să ne impună nouă, majorității etnice, “mofturile” rusofile.

          Dacă actualmente în lume există aproximativ 250 de mii de găgăuzi, apoi pe teritoriul actual al Republicii Moldova sunt circa 150 de mii (4,6 % din populația RM, conform recensământului din 2014).

          Am ajuns timpuri când 4,6 % din populație încearcă să dicteze și să perturbeze situația social-politică, care, de altfel, este deloc una stabilă și continuă.

          “Casa comună” Republica Moldova timp de treizeci de ani de independență a oferit totul și de toate minorităților etnice (găgăuzi (4,6%), ruși (4,1%), bulgari (1,9%)), doar că acestea în permanență au fost și sunt nemulțumite de ospitalitatea moldovenilor. De ce oare???

          Cică găgăuzii se plâng pe guvernare pentru interzicerea simbolurilor și atributelor care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. În orice “casa comună” regulile și comportamentul este unic pentru toți. În primul rând suntem cu toții cetățeni ai Republicii Moldova și în mod normal ar trebui să promovăm simbolurile naționale care ne reprezintă: stema de stat, drapelul de stat, imnul de stat. Aici cred că s-a comis o mare greșeală că în toți acești ani de independență au fost lăsate pe plan secund istoria, cultura, limba și tradițiile noastre.

          Dar cred că este momentul oportun, mai mult ca niciodată, să-i punem la respect pe toți cei ce promovează altceva decât “casa comună” Republica Moldova…

Despre Radj Cărbune

CuvÎntul omului este materia cea mai durabilă. (Arthur Schopenhauer)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu